Ginekološka ordinacija - Materna slogan
3d-4d ultrazvuk 3d-4d ultrazvuk 3d-4d ultrazvuk 3d-4d ultrazvuk

naslov

Najnovija istraživanja su pokazala da ultrazvuk može biti od velike pomoći u dijagnostici sumnjivih lezija na dojkama, u razgraničavanju da li su one maligne ili benigne.

Mnoga stanja mogu izazvati sumnju na kancer, produkcijom grudvica, sekreta iz bradavica ili inflamatornim procesima. U stvari, više od polovine žena ima raznorodne probleme sa grudima tokom života. Palpatornim pregledom i ultrazvukom je moguće otkriti sve paotloške promene na nivou kože, potkožnog tkiva, fascija mišića i žlezdanog tkiva dojki. Promene koje su suspektne u smislu neželjenih dijagnoza zahtevaju mamografiju. Ultrazvuk dojki se preporučuje kao kontrola kod svih pacijenata: u predmenopauzi i klimaksu; pod supstitucionom hormnoskom terapijom; pod kontracetivnom terapijom; kod neurednih menstrualnih ciklusa; kod familijarne anamneze pozitivne u smislu patoloških promena na dojkama. Najčešće promene na dojkama su: fibroadenomi, fibrocisticne promene i papilomi mlečnih puteva.

Kada se izvrši biopsija (hirurška procedura da se utvrdi kada su lezije kancerogene), 75% takvih promena i drugih problema pokazuju benignu prirodu-nisu kancerogene. Ako sumnjate da imate bilo kakve od ovih promena, obavezno posetite lekara. Najbolje vreme za pregled je od 5 do 7 dana menstrualnog ciklusa, kada je hormonski uticaj na morfologiju minimalan.

NAJČEŠĆE BOLESTI GRUDI

Fibroadenomi
Ovo oboljenje se često pojavljuje kod žena između 20 i 40 godina starosti. Manifestuje se kao bezbolna, gumena masa koja može biti pojedinačna ili multipna. Fibroadenomi se mogu blago uvećati tokom menstrualnog ciklusa. Ova masa se najčešće pojavljuje kod devojaka neposredno pre puberteta i nije pre-kancerogena.

 

Fibrocisticne promene
(Natečene grudi) Ovo stanje nije tako često oboljenje grudi. Najčešće se pojavljuje kod žena između 35 i 50 godina starosti. Najčešće je posledica hormonskih fluktuirajućih varijacija iz meseca u mesec tokom višegodišnjeg perioda. Posle nekoliko godina hormonske stimulacije, gotovo sve žene imaju neke od simptoma otečenosti grudi. Ovaj vid natečenosti grudi se često pogrešno naziva mamalna displazija ili hronični mastitis. Nadutost grudi može biti praćena bolom i napetošću koja se fluktuirajuće menja tokom ciklusa, a najizraženija je pred menstruaciju.

 

Papilomi mlečnih puteva
Ovo stanje se javlja najčešće kod žena starosti od 45 do 50 godina i uobičajeno se manifestuje kao krvavi ili bezbojan sekret koji se luči iz bradavica. To je benigni tumor mlečnih puteva koji ne može biti zaustavljen (kancer dojki takodje produkuje sekret).

Povratak