Menopauza

Menopauza je doba kada dolazi do prestanka ovulacije zbog pada nivoa estrogena i progesterona u telu.

Menopauza je doba kada dolazi do prestanka ovulacije zbog pada nivoa estrogena i progesterona u telu. Ona predstavlja i skup simptoma i promena kroz koje žena prolazi neposredno pre nego što zauvek prestane da ima menstruacije, ili neposredno nakon toga.

Prvi znak menopauze obično je promena u redovnosti menstruacija. Tada može doći do pojačanog krvarenja za vreme menstruacije, koja je neobično obilna. Ili se može dogoditi suprotno, menstruacija može postati oskudnija i neredovna. Može javiti na svake dve–tri sedmice, ili može da izostane mesecima. Sve je to normalno.

Menopauza je postepeni proces koji se odvija u fazama. Od naslednog faktora zavisi kada će ona početi. To može biti rano, u 40-im, ili kasno, u 60-im, dok je prosek 51 godina. Simptomi počinju da se javljaju par meseci ili čak par godina pre prestanka menstruacija, što je period poznat kao perimenopauza, i obično to traje u narednih četiri godine.

Kada prvi put primetite promene koje mogu da ukazuju na menopauzu, veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom, uradite analizu krvi da bi to utvrdili i potražite savet. Kao simptomi menopauze se najčešće javljaju valunzi, noćno znojenje, razdražljivost, poremećaji sna i suvoća vagine. Međutim, postoji još puno drugih znakova, kao što su vrtoglavica, nadutost, povećanje telesne težine, promene raspoloženja, glavobolje i gubitak libida.

Neke žene nemaju nikakve simptome, mada većina ima bar neki. Ako primetite ove simptome kod sebe, ne morate da ćutite i trpite. Redovno vežbanje pomaže u ublažavanju simptoma kod mnogih žena, dok su se akupunktura i hipnoterapija pokazale uspešnim u borbi protiv valunga i nesanice. Ranije se standardno primenjivala hormonska supstituciona terapija (hormone replacement therapy, HRT) [1], ali nedavna istraživanja su pokazala njenu povezanost sa pojavom raka dojke, nastanka krvnih ugrušaka i moždanih udara, pa se preporučuje da o tome popričate sa svojim lekarom.

Iako može biti emotivno težak period, menopauza donosi i izvesno olakšanje jer ste zauvek oslobođeni neprijatnosti menstruacije i PMS simptoma. Neke žene čak dobiju veće samopouzdanje i dobro se osećaju u svojoj koži u fazi postmenopauze.