Uklanjanje kondiloma

Kondilomi (condylomata acuminata, genitalne bradavice) su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu (male ispupčine, imaju izgled karfiola), mogu biti male (oko 1 milimetar) ili pak mnogo veće.

Kao i ostale bradavice koje se javljaju na drugim delovima kože, genitalne bradavice su izazvane virusom - Human Papilloma Virus, HPV. Postoji vise od 100 tipova humanog papiloma virusa ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Ovi tipovi virusa se prenose seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom. Procenjuje se da će 2 od 3 osobe koje su imale seksualni kontakt sa inficiranom osobom dobiti kondilome. Obično se pojavljuju u prva 3 meseca ali neretko se pojavljuju i posle nekoliko godina.

Koji su simptomi?

Najčešće je moguće videti bradavice u genitalnom predelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i ređe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu tokom oralnog seksa. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome.

Kada otići kod lekara?

Ako primetite kondilome u genitalnom predelu ili vas partner ima kondilome potrebno je da se javite doktoru. Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati lečenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice a takođe je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa. Dobra vest je da tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa vise tipova HPV-a.

Kako se leče kondilomi?

Često neki kondilomi ne mogu da se primete golim okom. U tom slučaju doktor će upotrebiti acetilnu kiselinu da bi posvetlio bradavice i zatim će ih lokalizovati kolposkopom. Lečenje kondiloma moguće je lokalnom primenom lekova direktno na kondilome ili nekim od hiruških tehnika uklanjanja. Treba imati u vidu da otklanjanjem bradavica, ne uklanjamo i virus pa je ponekad moguća ponovna pojava kondiloma čak i posle lečenja.

Uklanjanje kondiloma se obavlja na različite načine i lečenje je individualno. Metode obuhvataju:

  • Elektrokauterizacija. Elektro-nož koji električnom strujom uklanja bradavice..
  • Krioterapija. Lokalnom primenom tečnog azota zamrzavamo kondilome. Zamrzavanje dovodi do stvaranja plikova oko kondiloma. Tokom procesa oporavka koze, plikovi zajedno sa kondilomima otpadnu, i nova koza se pojavi.
  • Terapija laserom. Svetlosni zrak se primenjuje za uklanjanje multiplih promena – skuplja je od drugih vidova terapije i zbog nemogućnosti precizne dubine prodiranja dolazi do otežanog zarastanja rana, skleroziranja ožiljka i hroničnog bola.
  • Hiruško uklanjanje. Isecanje bradavica hiruškim putem uz lokalnu anesteziju.
  • Preparati za lokalnu primenu. Najčešće se koriste preparati na bazi Podofilina ili trihlorsirćetna kiselina (TCA).

Kako da se zaštitim i koje su komplikacije?

HPV može da se prenese sa bilo kog dela inficirane kože, ali upotreba kondoma značajno smanjuje rizik. Ako primetite kondilome kod sebe ili seksualnog partnera izbegavajte seksualne odnose dok se kondilomi ne izleče. Kod žena je izuzetno bitno da idu na redove ginekološke preglede i Papa test na kojima je moguće otkriti promene na vagini ili grliću materice koje su uzrokovane virusom. Ako ste imali kondilome - savetuje se Papa test svakih 6 meseci.