CTG - Kardiotokografija

CTG je dijagnostička metoda praćenja materičnih kontrakcija i srčanih tonova bebe tipična za treći trimestar trudnoće.

Kardiotokografija ili CTG je test koji se obično vrši u trećem trimestru trudnoće, tačnije nakon 35. nedelje. Obavlja se kako bi se videlo da li bebino srce kuca na normalnom stopom i varijabilnosti. Normalno, rad bebinog srca je negde između 110 i 160 otkucaja u minuti i povećava kada se beba pomera. Ukoliko bebino srce reaguje na odgovarajuć način na pokrete, to je dobar indirektan dokaz da dobija dovoljno kiseonika iz placente. Test će takođe pokazati kako kontrakcije utiču na otkucaje srca bebe. Ako ste u trećem trimestru i porođaj još nije počeo, test će meriti Brekston Hiks kontrakcije. Možda nećete biti svesni njih, ali Brekston Hiks kontrakcije su lake kontrakcije koje vaša materica ima pred porođaj. Zato je CTG pregled u trećem trimestru takođe poznat kao “non stress test” jer vaša beba nije pod „stresom“ porođaja još uvek.

U trećem trimestru, Vaš ginekolog će se odlučiti za CTG test ako:

  • Mislite da su pokreti Vaše bebe usporeni ili postaju neredovni.
  • Ginekolog sumnja da postoji problem sa vašim posteljicom koja ograničava dotok krvi do bebe.
  • Imate nizak nivo plodove vode.
  • Nosite blizance.
  • Imate dijabetes ili hipertenziju.

Za ovaj test, imać́ete dva monitora nalik na pojase privezane na vaš stomak. Jedan meri bebin puls, dok drugi meri kontrakcije materice. Morać́ete da sedite ili ležite tokom pregleda. CTG test može trajati između 20 i 60 minuta.

Rezultat testa može biti „reaktivan“ ili „nereaktivan“. Reaktivni rezultat testa ukazuje da puls Vaše bebe raste po očekivanom iznosu nakon svakog njegovog kretanja. Ako se rad srca bebe ne povećava nakon kretanja, test će biti nereaktivan. Nereaktivni rezultat ne ukazuje obavezno problem. Vaša beba možda upravo čvrsto spava za vreme testiranja. U tom slučaju, ginekolozi preporučuju ponavljanje testa nakon što trudnica malo prošeta ili popije malo tečnosti. Ukoliko i drugi test bude nereaktivan, ginekolog može preporučiti dodatno praćenje trudnoće.